Czystość na pierwszym miejscu

iku powoduje takie objawy jak podrażnienia, swędzenie lub inne niepokojące objawy należy rezygnować z używania takiego środka. Przy sprzątaniu zachowajmy wszelkie środki ostrożności- oczywiście nie dotyczą one ekologicznych środkó

Dodane: 23-06-2016 04:47
Czystość na pierwszym miejscu

Uwaga!

Musimy być świadomi tego, że każdy rodzaj chemii, czy to w kosmetykach czy też w środkach czystości, może wpłynąć na nasze zdrowie. Jeżeli używanie jakiegoś specyfiku powoduje takie objawy jak podrażnienia, swędzenie lub inne niepokojące objawy należy rezygnować z używania takiego środka. Przy sprzątaniu zachowajmy wszelkie środki ostrożności- oczywiście nie dotyczą one ekologicznych środków, takich jak ocet czy sok z cytryny. Takie środki mimo nieprzyjemnego zapachu nie powinny wyrządzić nam żandnej szkody.


Chemikalia domowe

Nadmiar chemii szkodzi ? o tym chyba wie każdy, jednak mało kto tak naprawdę coś z tym robi. Nadmiar używania fosforanów ułatwia rozprzestrzenianie się glona w wodzie, substancje zapachowe powodują podrażnienia skóry.

Przy używaniu współczesnej chemii domowej należy zachować środki ostrożności: gumowe rękawice to absolutna podstawa. Należy też pamiętać, aby każdą powierzchnię mytą chemikaliami dokładnie spłukać lub wytrzeć szmatką z wodą, aby nie pozostawić środka czyszczącego na powierzchni. Ma to szczególne znaczenie zwłaszcza przy posiadaniu małych dzieci.


Kuchnia - kilka zasad

Zachowanie czystości w kuchni jest niezwykle ważną sprawą. Jest kilka prostych zasad, o których trzeba pamiętać. Przede wszystkim - naprawdę używanie różnych desek do krojenia warzyw i mięsa ma sens. Sporo warzyw i owoców spożywamy na surowo, a przecież nie dezynfekujemy deski. Nie wspominam już o takiej podstawie jak mycie owoców i warzyw - to sprawa nie tylko dotycząca bakterii, ale również nawozów i wosków, którymi są traktowane rośliny. Jeśli chcesz użyć skórki z cytrusów to kup te z certyfikatem bio - nie mogą wtedy zawierać szkodliwych wosków na skórce. Drewno w kuchni - ważna sprawa, zabezpieczajmy je specjalnymi olejami do drewna, które ma kontakt z żywnością. Dzięki temu nie tylko deska do krojenia będzie dłużej nam służyć, ale przede wszystkim taki olej zabezpiecza przed wnikaniem brudu w strukturę drewna, ma również działanie hydrofobowe, a pamiętajmy - bakterie uwielbiają rozwijać się w wodzie. Olejowanie desek, blatów i stołów to naprawdę nic trudnego.